Monikieliset WordPress-sivut: WPML ja Polylang

Perinteisesti yleisin lisäosa WordPressin monikielisyyden toteuttamiseen on ollut WPML. Tämä johtuu lähinnä siitä, että se oli ensimmäinen lajissaan ja tuli siksi aikoinaan tunnetuksi ja laajasti käytetyksi. WPML toimii Seravon WP-palvelussa ja sitä voi halutessaan käyttää.

Suosittelemme kuitenkin tutustumaan myös uudempaan ja siksi vähemmän tunnettuun, mutta meidän mielestämme parempaan vaihtoehtoon nimeltä Polylang. Sen avoimen lähdekoodin ilmaisversiolla voi tehdä kaikki perusasiat, mitä monikielisellä WordPress-sivustolla tarvitaan, ja lisätarpeisiin löytyy maksullinen Polylang Pro. WPML:ään verrattuna se on uudempaa ja kevyempää koodia, minkä takia se toimii luotettavammin ja nopeammin. Seravon tekemissä WordPressin nopeusanalyyseissä WPML on monesti eniten hitautta sivustolle aiheuttava lisäosa. Moni WP-kehittäjä on kyllästynyt WPML:ää riivaaviin pikkuongelmiin, ja Suomessa Polylangin suosio onkin piakkoin ohittamassa WPML:n. Polylang lisäksi kehittyy nopeasti, koska se on avointa lähdekoodia, kun taas WPML:n tekjät eivät halua vastaanottaa muiden koodiparannuksia ohjelmistoonsa tai tehdä yhteistyötä avoimen lähdekoodin hengessä.

Seravon blogista löytyy artikkeli siitä, miten WPML:stä vaihdetaan Polylangiin. Toinen uusi vaihtoehto monikielisyyden toteuttamiseen on MultilingualPress.

WPML:n tiedossa olevat ongelmat

WPML hidastaa sivustoa olennaisesti

WordPress-sivustojen nopeusprofiloinneissa WPML näkyy usein eniten hitautta aiheuttavana lisäosana. Lisätietoja voi katsoa Seravon henkilökunnan esityksestä WordCamp Europe 2017:ssa.

Osoitteiden ohjaukset voivat rikkoutua

Huom! WPML-lisäosan kanssa on joillakin sivustoilla ilmennyt ohjausongelmia. Normaalisti WordPress ohjaa www.example.com osoitteen example.com osoitteeseen, mutta WPML ohittaa tämän WordPressin toiminnallisuuden. Näin ollen sivusto saattaa olla näkyvissä sekä www:n kanssa että ilman.

Tästä syystä sivuston kehittäjän on itse huolehdittava WPML-sivustoilla että ns. canonical domain -ohjaus toimii. Vinkkejä PHP-koodiin kirjoittamiseen löytyy Seravon kehittäjädokumentaatiosta.

Nopea välimuisti ei toimi

WPML-lisäosan kehittäjät eivät ilmeisesti testaa lisäosaansa palvelinympäristöissä, joissa on Redis ja nopea object cache käytössä, koska olemme usein havainneet vikoja siinä miten WPML tallentaa ja käyttää object cachea väärin.

Vastasiko tämä kysymykseesi? Kiitos palautteesta. Palautteen lähettämisessä oli ongelma. Yritä uudelleen myöhemmin.