Sivuston lokitiedostot

Lokitiedostojen sijainti

Lokihakemistosta /data/log löydät kaikki WP-palvelussa saatavilla olevat sivustosi lokitiedostot. Jos sivustosi hidastelee tai lakkaa toimimasta, lokitiedostoja tutkimalla voidaan selvittää mahdollisia ongelmia. Seravon asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa, mutta lokitiedostoja pääsee tutkimaan laajasti myös itse. Yleensä ongelmanselvittelyssä tärkeimmät lokit ovat PHP-virheloki (php-error.log) ja HTTP-pyyntöjen virheloki (nginx-error.log).

Seravon WP-palvelussa lokeja voi tarkastella suoraan WordPressin käyttöliittymässä Seravo pluginin avulla, valikossa Työkalut > Lokit. Katso tarkemmat ohjeet täältä.

Alla lokitiedostoja tarkastellaan komentorivin avulla. Komentoriviä käyttääksesi tarvitset SSH-yhteyden sivustolle. Tutustu tarvittaessa ohjeeseemme SSH-yhteyden ottamista varten.

Mikäli sivuston latautumisessa esiintyy ongelmaa tai hidastelua, usein kannattaa tarkistaa ensimmäisenä PHP:n virheloki, php-error.log:

$ tail -f /data/log/php-error.log

Komentoriviltä voit myös kätevästi seurata kaikkia palvelimen lokitiedostoja reaaliaikaisesti yhdellä komennolla:

$ wp-watch-logs

Lokien säilytys

Lokeja rotatoidaan ja pakataan viikoittain levytilan säästämiseksi, ja niitä säilytetään yhden vuoden ajan. Näin päästään katsomaan vanhempiakin tapahtumia, ja tarvittaessa tutkimaan esimerkiksi tietoturvaan liittyviä mahdollisia ongelmia pidemmältä ajanjaksolta.

Saatavilla olevat lokit

Lokeja on monenlaisia ja moneen eri tarkoitukseen. Seuraavat lokit ovat asiakkaan nähtävissä.

mail.log

Sivustolta esim. yhteydenottolomakkeilta lähtevien sähköpostien tiedot.

nginx-access.log

WWW-palvelimen kävijäloki. Täällä näkyy kaikki sivuston kävijäliikenne.

nginx-error.log

WWW-palvelimen virheloki.

php-error.log

WordPressin toiminnallisuudet on tehty PHP-ohjelmointikielellä. Jos sivuston toiminnassa on vikaa, tänne tulostuu yleensä virheilmoitukset, joista näkee mm. mikä teema, lisäosa tai skripti toimii väärin.

php-mail.log

WordPressin lähettämien sähköpostien tietoja.

redis.log

WP-palvelussa on käytössä objektivälimuisti Redis. Täältä löytyy tietoa sen toiminnasta.

security.log

Tietoturvatarkistuksiin liittyviä lokitietoja.

update.log

Seravon päivitysjärjestelmään liittyviä lokitietoja.

wp-login.log

WordPressin käyttäjien kirjautumisloki.

Lokitiedostojen lukeminen

Lokeja pääsee tarkastelemaan joko WordPressin hallintapaneelista WP-palvelun työkalujen avulla, tai komentoriviltä ottamalla palvelimelle SSH-yhteys.

WordPressin hallintapaneeli (wp-admin)

Kun olet kirjautunut WordPressiin, pääset katsomaan lokeja valikosta Työkalut > Lokit.

Lokit palvelimella (komentorivi)

Kun kirjaudut sisään palvelimelle SSH-yhteydellä, löydät lokit menemällä hakemistoon /data/log. Esimerkiksi komennolla ls voit nähdä, mitä kaikkea kyseinen hakemisto sisältää. Esimerkiksi php-error.log-tiedoston saa avattua komennolla less php-error.log

Ongelmien selvitys lokien avulla

Toisinaan sivustoa kehittäessä jokin menee pieleen, ja verkkosivusi avaa vain valkoisen ruudun eteesi. Tällöin syyllinen on monesti nähtävissä php-error.log-tiedostossa. Lokia ei välttämättä pääse tarkastelemaan WordPressin hallintapaneelin kautta, jos sivusto on rikki. Loki täytyykin tällöin avata ja tarvittavat muutokset ongelmallisiin tiedostoihin tehdä komentoriviltä SSH-yhteyden kautta. Tiedoston php-error.log rivit ovat muotoa:

[aikaleima] <virheilmoitus> <php-tiedosto ja rivinumero, jossa virhe on>

Näin kehittäjä näkee, missä vika on ja voi yrittää korjata sen.