WordPressin uudelleenohjaukset - Redirection-lisäosa

Hyvin usein sivustolla tulee tarve tehdä uudelleenohjauksia esimerkiksi lisäverkkotunnuksesta erilliselle lasketutumissivulle tai vanhasta artikkelista uuteen. Suosittelemme tekemään uudelleenohjaukset WordPressin lisäosan kautta tai PHP-koodilla. Redirection-lisäosa sopii tähän tarkoitukseen hyvin.

Redirection-lisäosalla voidaan tehdä monimutkaisempiakin uudelleenohjauksia säännöllisillä lausekkeilla (regular expression, regex), mutta tässä ohjeessa käydään läpi kaksi yleisintä ja yksinkertaista uudelleenohjausta.

Ohjaa vanha artikkeli uuteen

Jos jokin alasivun osoite muuttuu sivuston sisällä, on hyvä tehdä vanhasta osoitteesta uudelleenohjaus uuteen, jotta vanha osoite ei ohjaa 404-sivulle. Tässä esimerkissä vanha osoite on muodossa https://example.net/vanha-artikkeli ja se täytyy uudelleenohjata osoitteeseen https://example.net/uusi-artikkeli.

Uudelleenohjaus voidaan tehdä asettamalla Source URL-kohtaan /vanha-artikkeli ja Target URL-kohtaan /uusi-artikkeli. Tallenna uudelleenohjaus Add Redirect-painikkeella.

Ohjaa lisäverkkotunnus pääverkkotunnuksen laskeutumissivulle

Toinen hyvin usein käytettävä uudelleenohjaus on lisäverkkotunnuksen ohjaaminen pääverkkotunnuksen laskeutumissivulle. Oletetaan, että sivuston pääverkkotunnus on example.net ja lisäverkkotunnus example.com. Haluamme luoda example.com uudelleenohjauksen laskeutumissivulle https://example.net/example.

Lisää Source URL-kohtaan lisäverkkotunnuksen kokonainen osoite https://example.com ja sen jälkeen Target URL-kohtaan laskeutumissivun lyhyt osoite /example. Tallenna Add Redirect-painikkeella.

Uudelleenohjaukset näkyvät listanäkymässä lisäosan sivulla ja niitä voi tarvittaessa muokata jälkikäteen.

On myös tärkeää varmistaa, että uudelleenohjaukset toimivat. Kannattaa testata osoitteita myös muissa muodoissa esimerkiksi www-alkuliitteellä.

Uudelleenohjaukset multisitessä

Mikäli käytössäsi on multisite, vaatii Redirection-lisäosan käyttäminen hieman lisätyötä, mutta on kuitenkin mahdollista. Lisäosa voidaan asentaa multisiteen, joko networkiin tai yksittäisille alisivustoille. Oli asennustapa kumpi tahansa, jokaisella alisivustolla on omat uudelleenohjaussääntönsä.

Lisädomainin ohjaaminen multisitessä

Jos ohjattavaa domainia ei ole määritelty käyttöön multisitessä, ja toimii vain ylimääräisenä lisädomainina, kannattaa ensimmäiseksi luoda HTTP-palvelimelle (Nginx) ohjaus, jolla lisädomainin liikenne saadaan kohdistettua oikeaan alisivustoon multisitessä. Katso ohje Nginx-ohjauksen tekemiseksi täältä.

Kun Nginx-ohjaus on paikoillaan, voi Redirection-lisäosalla tehdä uudelleenohjauksia normaalisti yllä kuvatun mukaisesti. Näin saavutettu ohjaus on kokonaisuudessaan seuraavanlainen:

example.com -> Nginx -> example.net -> Redirection -> example.net/haluttu-sivu

Nginxllä voidaan myös ohjata haluttu URL suoraan halutulle laskeutumissivulle, mutta Redirection-lisäosassa tehtyjen ohjausten ylläpitäminen on käyttäjäystävällisempää kuin HTTP-palvelimella toteutettujen ohjausten. Uudelleenohjausten tekemiseksi voit käyttää parhaaksi katsomaasi tapaa.

Ääkköset domainissa

Mikäli sivustosi verkkotunnuksessa eli domainissa on ääkkösiä tai muita kansallisia merkkejä, tulee domain kääntää IDN-muuntimella punycode-muotoon, jotta Redirection-plugin osaa käsitellä niitä. Esimerkiksi domain viestintävirasto.fi käännettynä punycode-muotoon on xn--viestintvirasto-7kb.fi. Domainin kääntäminen punycodeksi tapahtuu kätevästi esimerkiksi Traficomin IDN-muuntimella.

Lisätietoja Redirectionista

Voi lukea tarkemmat ohjeet lisäosan dokumentaatiosta.

Vastasiko tämä kysymykseesi? Kiitos palautteesta. Palautteen lähettämisessä oli ongelma. Yritä uudelleen myöhemmin.