Palautus varmuuskopiosta

Seravon asiakkaana voit olla aina yhteydessä asiakaspalveluumme help@seravo.com, mikäli tarvitset sivustolle palautuksen varmuuskopiosta. Sivuston palauttaminen varmuuskopiosta kuuluu palvelun hintaan, eikä siitä koidu mitään kuluja. Ohessa kuitenkin ohjeistus siitä, miten palautuksen voi halutessaan tehdä itse.

Varmuuskopio palautetaan käyttämällä komentoriviä (ks. ohje SSH-yhteyden muodostamiseen). Varmuuskopioista palautetaan sekä sivuston varsinainen sisältö (hakemisto wp-content) ja yleensä myös sivuston tietokanta. On myös mahdollista palauttaa koko sivusto yhdellä komennolla, jos ollaan varmoja siitä, että myös tietokannan voi palauttaa aiempaan tilaan. Sivustosta on mahdollista myös palauttaa esimerkiksi pelkät lisäosat tai teemat.

Varmuuskopioiden viimeisin versio löytyy aina hakemistosta /data/backups. Voit käyttää tämän hakemiston sisältöä, mikäli haluat palauttaa sivuston toimintaan viimeisimmästä kopiosta.

Koko sivuston palauttaminen kerralla (wp-content + tietokanta)

Jos olet varma, että voit palauttaa sekä sivuston tiedostot että tietokannan, käytä tätä vaihtoehtoa. HUOM! Jos sivustollasi on verkkokauppa, tietokannan palauttamisessa tulee olla tarkkana, koska tilauksia voi mennä hukkaan palautusajankohdan ja nykyhetken väliltä. Älä siis käytä tätä vaihtoehtoa, ellet ole täysin varma siitä, mitä olet tekemässä.

1. Ota SSH-yhteys palvelimelle. (Ohje: Miten saan SSH/SFTP-yhteyden WordPress sivustolleni?)

2. Ennen kuin aloitat palauttamisen, ota varmuuden vuoksi ylimääräinen, tuore varmuuskopion komennolla wp-backup

3. Voit myös halutessasi tutkia, mikä sivustolla on muuttunut edellisiin varmuuskopioihin verrattuna. Komennolla wp-backup-list-changes saat listan tiedostoista, joissa on tapahtunut muutoksia. Tämän tiedon pohjalta voi palauttaa kohdennetusti haluamansa osion sivustosta. Sulje lista painamalla Ctrl+Z tai Cmd+Z tai Q.

wp-backup-list-changes

Tiedostolistaus wp-backup-list-changes -komennolla.

4. Varmuuskopiot löytyvät hakemistosta /data/backups. Listan viimeisin "current mirror" on aina viimeisin backup, joka löytyy valmiina sijainnista /data/backups/data. Saat kuitenkin kaikista mahdollisista varmuuskopioista numeroidun listan wp-backup-status-komennolla:

wp-backup-status

5. Seuraavaksi palautetaan haluttu varmuuskopio käyttämällä komentoa wp-backup-restore. Tälle annetaan parametriksi listan vasemmasta reunasta löytyvä id-numero, ja koska halutaan palauttaa koko sivusto kerralla, käytetään palautuskomennossa lisäksi --in-place -lippua.

wp-backup-restore 2 --in-place

6. Tämän jälkeen komento tulostaa ruudulle kysymyksen, johon on vastattava ennen kuin prosessi etenee. Jos olet varma, että haluat jatkaa, kirjoita y ja paina enter (palautus etenee). Jos et ole varma, kirjoita n ja paina enter (palautus peruuntuu).

7. Huomaa, että palautuksessa voi kestää pitkäänkin, jos kyseessä on suuri sivusto. Isojen tietokantojen palauttaminen voi joskus viedä jopa useamman tunnin.

8. Jos ruudulle tulostuu "Success", se tarkoittaa, että sivustolle on nyt palautettu halutun päivämäärän wp-content ja tietokanta. Voit vielä tyhjätä välimuistit komennolla wp-purge-cache ja tarkistaa, oliko palautuksella toivottu vaikutus.

Palautus varmuuskopiosta ilman tietokannan palauttamista

Joskus voi olla tarpeen palauttaa vain jokin tietty osa sivustosta, kuten esimerkiksi pelkkä wp-content -hakemisto tai pelkät lisäosat. Tämäkin onnistuu, mutta se vaatii hieman enemmän manuaalista työtä.

1. Ota SSH-yhteys palvelimelle.

2. Ennen kuin teet mitään muuta, ota vielä kaiken varalta uusi varmuuskopio komennolla wp-backup.

3. Aja komento wp-backup-status ja tarkista haluamasi päivämäärän varmuuskopion id-numero (vasen reuna).

4. Aja komento wp-backup-restore halutun id-numeron kera, eli esimerkiksi:

wp-backup-restore 2

Komento palauttaa halutun varmuuskopion väliaikaiseen hakemistoon, eli tässä tapauksessa /tmp/backup-restore-2/. Kansion nimessä oleva numero määräytyy palautetun varmuuskopion id-numeron mukaan. Komento tulostaa onnistuneen palauttamisen jälkeen seuraavan viestin:

Restoring to /tmp/backup-restore-2...
Success! Backup available at /tmp/backup-restore-2
You can now view and copy the files you want to restore.
Current database can be replaced with the backup by running 'wp-db-load /tmp/backup-restore-2/db/example_a12345.sql'

Eli nyt siirtymällä tuohon hakemistoon voit siirrellä sieltä haluamiasi yksittäisiä hakemistoja tai tiedostoja olemassaolevien sivuston hakemistojen tai tiedostojen tilalle. Esimerkiksi nykyisen wp-content -hakemiston korvaaminen tapahtuisi seuraavasti:

1. Nimeä uudelleen nykyinen wp-content jollakin kuvaavalla nimellä

mv /data/wordpress/htdocs/wp-content /data/wordpress/htdocs/wp-content-broken

2. Siirrä varmuuskopiosta löytyvä wp-content tilalle

mv /tmp/backup-restore-3/wordpress/htdocs/wp-content /data/wordpress/htdocs

3. Jos kaikki näyttää toimivan oikein, voit poistaa viallisen wp-content-broken -hakemiston.

rm -rf /data/wordpress/htdocs/wp-content-broken

Samaa logiikkaa voi soveltaa mihin tahansa muuhunkin sivuston hakemistoon, eli jos haluaa esimerkiksi palauttaa pelkät lisäosat, vaihtaa tilalle plugins-hakemiston tai jos pelkät teemat, niin themes-hakemiston.

Mikäli tässä tilanteessa haluaa palauttaa kuitenkin myös tietokannan, voi käyttää tuota aiemmin ruudulle tulostunutta komentoa. Muista tarkistaa, että hakemiston ja tiedoston nimi on oikein!

wp-db-load /tmp/backup-restore-2/db/example_a12345.sql

Palautus varmuuskopiosta varjoon

Joskus voi olla helpompi palauttaa sivusto toimintaan varmuuskopiosta varjoympäristöön esimerkiksi ongelmanselvittelyä tai joidenkin tietojen noutamista varten. Tutustu seuraavaan ohjeeseemme, kuinka sivuston varmuuskopio palautetaan toimimaan varjoympäristössä.