Palautus varmuuskopiosta
Seravon asiakkaana voit olla aina yhteydessä asiakaspalveluuimme help@seravo.com, mikäli tarvitset sivustolle palautuksen varmuuskopiosta. Sivuston palauttaminen varmuuskopiosta kuuluu palvelun hintaan, eikä siitä koidu mitään kuluja. Ohessa kuitenkin ohjeistus siitä, miten palautuksen voi halutessaan tehdä itse.
Varmuuskopio palautetaan käyttämällä komentoriviä (ks. ohje SSH-yhteyden muodostamiseen). Varmuuskopioista palautetaan sekä sivuston varsinainen sisältö (hakemisto wp-content) ja yleensä myös sivuston tietokanta.
Varmuuskopioiden viimeisin versio löytyy aina hakemistosta /data/backups. Voit käyttää tämän hakemiston sisältöä, mikäli haluat palauttaa sivuston toimintaan viimeisimmästä kopiosta.
WordPressin sisällön palauttaminen (wp-content)
Ensin palautetaan hakemisto wp-content, joka sisältää mm. WordPressin lisäosat, teemat ja sivustolle ladatut tiedostot.
1. Ota SSH-yhteys palvelimelle. (Ohje: Miten saan SSH/SFTP-yhteyden WordPress sivustolleni?)
2. Ennen kuin aloitat palauttamisen, ota varmuuden vuoksi ylimääräinen, tuore varmuuskopion komennolla wp-backup
3. Voit myös halutessasi tutkia, mikä sivustolla on muuttunut edellisiin varmuuskopioihin verrattuna. Komennolla wp-backup-list-changes
saat listan tiedostoista, joissa on tapahtunut muutoksia. Tämän tiedon pohjalta voi palauttaa kohdennetusti haluamansa osion sivustosta. Sulje lista painamalla Ctrl+Z tai Cmd+Z.
wp-backup-list-changes
4. Varmuuskopiot löytyvät hakemistosta /data/backups. Listan viimeisinä "current mirror" on aina viimeisin backup, joka löytyy valmiina sijainnista /data/backups/data. Saat kuitenkin kaikista mahdollisista varmuuskopioista listan rdiff-backup
-komennolla:
rdiff-backup -l /data/backups/data
5. Seuraavilla komennoilla siirrytään tmp-hakemiston juureen ja haetaan wp-content-hakemiston varmuuskopio halutulta päivältä (esimerkiksi 2022-12-02 eli 2. joulukuuta 2022 – muokkaa komentoa omaa tarvetta vastaavaksi). Varmuuskopio tuodaan väliaikaiseen hakemistoon (wp-content-palautus-2022-12-02), josta varmuuskopio voidaan palauttaa. Komentoon kannattaa sisällyttää päivämäärän lisäksi myös tarkka kellonaika, eli tässä esimerkissä 2022-12-01T01:27:05
cd /tmp && rdiff-backup -r 2022-12-01T01:27:05 /data/backups/data/wordpress/htdocs/wp-content/ wp-content-palautus-2022-12-02
6. Siirretään nykyinen wp-content tmp-kansion juureen, ja varmuuskopio sen tilalle:
mv /data/wordpress/htdocs/wp-content /tmp/wp-content-moved && mv /tmp/wp-content-palautus-2022-12-02 /data/wordpress/htdocs/wp-content
7. Mikäli varmuuskopion palauttaminen tuotti toivotun lopputuloksen, voidaan rikkinäinen wp-content poistaa:
rm -rf /tmp/wp-content-moved
Huom! Tämän jälkeen hakemiston wp-content ohella myös sivuston tietokanta tulee (ainakin yleensä) palauttaa aiempaan tilaansa. Katso ohjeet alempana.
Lisäosien palauttaminen
Toisinaan voi olla tarve palauttaa vain osa WordPress-sisällöstä, esimerkiksi pelkät lisäosat eli WordPressin plugin-hakemisto. Se onnistuu menemällä aiemmin luotuun väliaikaiseen hakemistoon (wp-content-palautus-2022-12-02) ja suorittamalla seuraava komento:
cp -R plugins/ /data/wordpress/htdocs/wp-content
Tietokannan palauttaminen
Kun sivusto palautetaan aiempaan tilaan, täytyy usein samalla palauttaa myös tietokanta. Tämä tapahtuu myös komentoriviltä.
1. Tietokanta palautetaan myös rdiff
-komennolla. Tietokannan nimi on järjestelmän tekemä, ja vaihtelee riippuen sivustosi nimestä (esimerkiksi sivustonnimi_a1b2c3.sql
). Huom! Hakemistosta löytyy myös .orig-päätteinen tietokanta, kuten sivustonnimi_a1b2c3.sql.orig
– älä käytä sitä tällä kertaa.
Voit katsoa tietokannan nimen listaamalla tiedostot hakemistossa /data/backups/data/db
seuraavalla komennolla:
ll /data/backups/data/db
2. Kirjoita sivustosi tietokannan nimi talteen, ja muokkaa seuraavan komennon aikaleimaa ja lisää sivustosi tietokannan nimi (kuten esimerk_a1b2c3.sql):
cd /tmp && rdiff-backup -r 2022-12-01T01:27:05 /data/backups/data/db/[tietokannan_nimi].sql db_palautus-2022-12-02.sql
3. Tämän jälkeen tietokanta luetaan vielä sisään ja välimuisti tyhjennetään seuraavalla komennolla:
wp db import db_palautus-2022-12-12.sql && wp-purge-cache
Lisätietoa varmuuskopioiden palauttamiseen käytettävästä rdiff-backup-työkalusta ja sen käytöstä löytyy rdiff-backupin verkkosivuilta.
Palautus varmuuskopiosta varjoon
Joskus voi olla helpompi palauttaa sivusto toimintaan varmuuskopiosta varjoympäristöön esimerkiksi ongelmanselvittelyä tai joidenkin tietojen noutamista varten. Tutustu seuraavaan ohjeeseemme, kuinka sivuston varmuuskopio palautetaan toimimaan varjoympäristössä.