Sivuston julkaisuun liittyvien katkosten välttäminen

Kun uusi sivusto on valmis, on aika julkaista se. Käytännössä tämä tapahtuu päivittämällä DNS-järjestelmän tiedot niin, että verkkotunnus (esimerkki.fi) alkaa ohjata verkkoliikenteen uudelle palvelimelle. Maailmanlaajuisessa nimipalvelujärjestelmässä (eli DNS:ssä) on omat välimuistinsa, mistä johtuen verkkotunnusmuutoksen yhteydessä voi olla lyhyt hetki, esimerkiksi n. tunti, jolloin osa vierailijoista ohjautuu vielä vanhalle sivustolle ja osa uudelle. Tästä syystä suosittelemme tekemään DNS-muutokset mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi yöaikaan, mikäli on tärkeää että julkaisuun liittyvä mahdollinen katkos tai häiriötila ei näkyisi vierailijoille.

Mikäli olet siirtänyt verkkotunnuksen (eli domainin) Seravon hallintaan ja käytössä on Seravon nimipalvelimet, ei DNS-muutoksiin liittyvistä asioista tarvitse erityisesti murehtia. Teemme tarvittavat DNS-muutokset puolestasi, kun on aika julkaista sivusto.

Mikäli haluat että teemme DNS-muutokset puolestasi, ja haluat myös päästä hallitsemaan DNS-tietueita itse WordPressissä Seravo pluginin avulla, ota meihin yhteyttä siirtääksesi verkkotunnus Seravon hallintaan. Tätä varten tarvitsemme vain välittäjänvaihtoavaimen sekä nykyiset DNS-tietueet. Lue tarkemmat ohjeet verkkotunnuksen siirtoon täältä.

Mikäli taas haluat hoitaa DNS-muutokset itse ja käyttää muita nimipalvelimia, tulee olla tarkkana että tekee muutokset oikein ja käyttää niitä IP-osoitteita, jotka on sivuston toimitusviestissä ilmoitettu. Lisätietoja löytyy myös ohjeistamme, " Voinko käyttää omaa nimipalvelinta?"

WordPressin asetukset (siteurl, home)

Heti verkkoliikenteen kääntämisen eli DNS-muutosten jälkeen (esimerkiksi tunnin sisällä) tulee huolehtia siitä, että kehityssivustolla otetaan uusi oikea verkkotunnus käyttöön. Useimmissa tapauksissa Seravon automaatio hoitaa asian, ja muuttaa sivuston osoitteen joka oli muotoa esimerkki.fi-c.seravo.com oikeaan muotoon esimerkki.fi. Hyvä työkalu on wp-cli:n komento search-replace jolla voi tietokannasta muuttaa yhdellä kertaa kaikki osoitteet yhdestä muodosta toiseen. Myös Seravo Pluginista löytyy työkalu etsi-korvaa -ajoon tietokannassa. Tutustu ohjeisiimme sivuston verkkotunnuksen muuttamiseen täällä.

Seravon automaatio tekee osoitteenmuutoksen vain sivuston julkaisun yhteydessä. Jos verkkosivustolla halutaan muuttaa verkkotunnus muodosta esimerkki.fi muotoon esimerkki.com, täytyy domainin muutos tehdä käsin yllä linkitetyn ohjeen mukaisesti.

HTTPS-varmenne

Toinen heti domainin verkkoliikenteen kääntämisen eli DNS-muutosten jälkeen tehtävä toimenpide on HTTPS-varmenteen asentaminen. Seravo pitää sertifikaatista huolen. Joskus HTTPS-varmenteen asettuminen voi viivästyä tai jäädä kokonaan puuttumaan, mikäli DNS-muutokset on tehty väärin (esimerkiksi koska www.esimerkki.fi ja esimerkki.fi ohjavat vahingossa eri palvelimille).

Toisinaan julkaisun yhteydessä voi muutenkin ilmetä täysin odottamattomia asioita yksinkertaisesti siksi, että sivuston toimivuutta tietyllä uudella osoitteella ei ole mahdollista testata aiemmin. Siksi DNS-nimipalvelumuutokset kannattaa tehdä esimerkiksi yöaikaan – päivittymisessä voi kestää parikin tuntia – jotta mahdollisissa virhetilanteissa on aikaa korjata ongelmat.

Kuinka pitkä aika sivuston julkaisuun menee?

Sertifikaatin asettuminen, WordPressin asetuksista huolehtiminen sekä DNS-muutoksiin tulee varata riittävästi aikaa, eikä sivuston julkaisu välttämättä ole niin nopea prosessi kuin miltä se voi ensiksi vaikuttaa. Mikäli verkkotunnuksesi ja sen DNS ovat Seravon hallinnassa, tyypillisesti voimme julkaista sivuston parin tunnin sisällä. On kuitenkin hyvä olla meihin yhteydessä etukäteen ja sopia tulevasta sivuston julkaisusta hyvissä ajoin, jotta voimme tehdä tarvittavat valmistelut ja lisäksi varmistaa, ettei mitään tietoja ole jäänyt uupumaan. Kun saamme kaikki tarvittavat tiedot, onnistuu sivustosi julkaisu sukkelaan!

Jos epäonnistumiseen ei ole varaa, anna asiantuntijan hoitaa kaikki

Jos sivuston toimivuus on erittäin tärkeää eikä pitkiä katkoksia haluta, kannattaa sivuston julkaisu antaa Seravon asiantuntijan käsiin. Seravon WP-palvelun hinnastossa on sivuston julkaisupalvelu erikseen juuri tällaisia tilanteita varten. Asiantuntijan tekemänä sivuston julkaisu on myös varmistettu toimivaksi etukäteen testiympäristössä, mikä auttaa minimoimaan yllätykset.

Vastasiko tämä kysymykseesi? Kiitos palautteesta. Palautteen lähettämisessä oli ongelma. Yritä uudelleen myöhemmin.