Sivuston julkaisuun liittyvien katkosten välttäminen

Kun uusi sivusto on valmis, tulee julkaisun aika. Käytännössä tämä tapahtuu päivittämällä DNS-nimipalvelujärjestelmän tiedot niin, että verkkotunnus (esimerkki.fi) alkaa osoittamaan uudelle palvelimelle. Maailmanlaajuisessa DNS-nimipalvelujärjestelmässä on omat välimuistinsa, josta johtuen verkkotunnusmuutoksen yhteydessä voi olla lyhyt hetki (esimerkiksi n. tunti) jolloin osa vierailijoista ohjautuu vielä vanhalle sivustolle ja osa uudelle. Tästä syystä suosittelemme tekemään DNS-nimipalvelumuutokset esim yöaikaan jos mahdollista ja jos on tärkeää että julkaisuun liittyvä mahdollinen katkos tai häiriötila ei näkyisi vierailijoille.

Mikäli asiakas on antanut verkkotunnuksen hallinnan Seravolle ei DNS-muutoksiin liittyvistä asioista tarvitse erityisesti murehtia. Jos asiakas hoitaa DNS-muutokset itse, tulee asiakkaan olla tarkkana että tekee muutokset oikein ja käyttää niitä IP-osoitteita, jotka on sivuston toimitusviestissä ilmoitettu. Lisätietoja löytyy myös ohjeidemme kohdasta Verkkotunnukset. Ks. myös Seravo Plugin: Verkkotunnukset

WordPress-sivuston osoite (siteurl, home)

Heti verkkotunnuksen kääntämisen jälkeen (esimerkiksi tunnin sisällä) tulee huolehtia siitä, että kehityssivustolla otetaan uusi oikea verkkotunnus käyttöön. Useimmissa tapauksissa Seravon automaatio hoitaa asian, ja muuttaa sivuston osoitteen joka oli muotoa esimerkki.fi-c.seravo.com oikeaan muotoon esimerkki.fi. Hyvä työkalu on wp-cli:n komento search-replace jolla voi tietokannasta muuttaa yhdellä kertaa kaikki osoitteet yhdestä muodosta toiseen.

Jos taas verkkosivustolla muutetaan osoite muodosta esimerkki.fi muotoon esimerkki.com, ei Seravon automaatio voi päätellä mistään että muutos on haluttu, ja tästä syystä domainin muutos täytyy tehdä käsin.

HTTPS-varmenne

Toinen heti verkkotunnuksen kääntämisen jälkeen tehtävä toimenpide on HTTPS-varmenteen asentaminen. Tätä asiakas ei voi tehdä itse, vaan Seravo huolehtii siitä kokonaan. Joskus HTTPS-varmenteen hankinta voi viivästyä, mikäli DNS-muutos on tehty väärin (esimerkiksi koska www.esimerkki.fi ja esimerkki.fi ohjavat vahingossa eri palvelimille). Joskus julkaisun yhteydessä voi muutenkin ilmetä täysin odottamattomia asioita yksinkertaisesti siksi, että sivuston toimivuutta tietyllä uudella osoitteella ei ole mahdollista testata aiemmin. Siksi DNS-nimipalvelumuutokset kannattaa tehdä esimerkiksi yöaikaan – päivittymisessä voi kestää 1-2 tuntia – jotta mahdollisissa virhetilanteissa on aikaa korjata ongelmat.

Jos epäonnistumiseen ei ole varaa, anna asiantuntijan hoitaa kaikki

Jos sivuston toimivuus on erittäin tärkeää, kannattaa sivuston julkaisu antaa sellaisen henkilön käsiin, joka tekee sellaisia toistuvasti työkseen. Seravon WP-palvelun hinnastossa on sivuston julkaisupalvelu erikseen juuri tällaisia tilanteita varten. Seravon asiantuntijan tekemänä sivuston julkaisu on myös varmistettu toimivaksi etukäteen testiympäristössä, mikä auttaa minimoimaan yllätykset.