Sivuston kehittäminen varjoa käyttämällä

Seravon ylläpidossa olevista sivustoista on helppo tehdä väliaikaisia kopioita eli varjoja (engl. shadows) sivuston kehittämistä ja testailua varten. Varjoista käytetään myös nimitystä kehitysympäristö (staging environment). Käytössä olevan palvelupaketin tasosta riippuu, kuinka monta varjoa sivustolle voidaan avata. Saat varjoympäristön käyttöön ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Miten kehitysympäristö eroaa tuotantoympäristöstä?

Toisin kuin tuotantoympäristöjä, varjoja eli kehitysympäristöjä ei varmuuskopioida automaattisesti. Varmuuskopioita voi kuitenkin tehdä niin halutessaan myös varjoista. Tämä tapahtuu manuaalisesti käyttämällä komentoa wp-backup tai Seravo Pluginilla WordPressin käyttöliittymässä. Katso tarkempi ohje varmuuskopion ottamisesta itse.

Koska automaattisia varmuuskopioita ei ole, suosittelemme että muokkaaminen ja uudelleenkehittäminen tehdään muualla. Kehitysympäristöä tulisi siis käyttää testaamiseen, ei muokkausten tallentamiseen. Helpota ja paranna työskentelyäsi tutustumalla kehittäjäoppaaseemme!

Varjosivuston käyttäminen

Listan sivustolla käytössä olevista varjosivustoista näkee kirjautumalla sivuston hallintaan, ja navigoimalla kohtaan Työkalut > Sivuston tila > Varjot. Listan voi nähdä myös suoraan hallintapaneelin yläpalkin pudotusvalikosta, jossa lukee "Nyt käytössä: PRODUCTION" silloin, kun ollaan tuotantosivustolla. Teksti muuttuu valitun kehitysympäristön mukaan.

Seravon varjosivusto on ainutlaatuinen, koska sillä on aina sama osoite kuin pääsivustolla. Tämä varmistaa, että lisäosien asetukset ja muut asiat toimivat aina oikein. Se on tärkeää, koska osa WordPress-lisäosista lakkaa toimimasta tai toimii väärin, jos sivuston osoite yhtäkkiä muuttuu. Jotta käyttäjälle olisi selkeää, onko näkyvissä tuotantosivusto vai varjo, on hallintapaneelin ylä- ja alapalkeissa tekstit ja punainen varoitusväri, mikäli tarkastellaan varjosivustoa.

 Varjossa voit turvallisesti tehdä mitä tahansa kehityskokeiluja ja muutoksia, eivätkä ne näy julkisesti tuotantosivustolla vierailijoille. Kun olet testannut, että muutos tuottaa halutun lopputuloksen, voit tehdä lopulliset muutokset tuotantosivustolle turvallisin mielin. Kehitysvarjosta pääsee takaisin oikealle sivustolle ylä- tai alapalkin linkistä "Poistu".

Tuotantosivuston kopiointi varjosivustolle

Jotta varjosivustolla tehtävät muutokset vastaisivat mahdollisimman tarkasti sitä, mitä muutokset tekevät tuotantosivustolle, kannattaa varjo resetoida silloin tällöin, mikä tarkoittaa että tuotannosta kopioidaan uusin versio varjoksi. Kaikki varjossa olleet muutokset tuhoutuvat, kun ne ylikirjoitetaan tuoreella kopiolla tuotannosta.

Toimenpiteen voi tehdä WordPressin hallintapaneelista kohdasta Työkalut > Sivuston tila > Varjot.

Lisätietoja kehittäjille

Seravon kehittäjäohjeistuksessa on laajemmat tiedot kehitysvarjoista. Ohjeistus on tarkoitettu koodaajille, ja siinä neuvotaan muun muassa parhaita käytäntöjä Git-versiohallintaan.

Huomioithan, että vain koodiin tehdyt muutokset on helppo viedä lokaalista testaukseen ja testauksesta tuotantoon. WordPressin tietokantamalli ei tue minkäänlaista automaatiota yksittäisten sisältöjen tai asetusmuutosten kopiontiin tietokannasta toiseen. Varoitus: Mikäli kehitysvarjosta kopioidaan koko WordPressin tietokanta tuotantoon, ylikirjoittuu tuotannon tietokanta ja olennaisia tietoja saattaa kadota.

Vastasiko tämä kysymykseesi? Kiitos palautteesta. Palautteen lähettämisessä oli ongelma. Yritä uudelleen myöhemmin.