Sivuston kehittäminen varjoa käyttämällä

Kuinka kehitän sivustoa Seravon WP-palvelussa?

Seravon ylläpidossa olevista sivustoista on helppo tehdä väliaikaisia kopioita eli varjoja (engl. shadows) sivuston kehittämistä ja testailua varten. Varjoista käytetään myös nimitystä kehitysympäristö (staging environment). Käytössä olevan palvelupaketin tasosta riippuu, kuinka monta varjoa sivustolle voidaan avata. Saat varjoympäristön käyttöön ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Varjosivuston käyttäminen

Listan sivustolla käytössä olevista varjosivustoista näkee kirjautumalla sivuston hallintaan, ja navigoimalla kohtaan Työkalut > Sivuston tila > Varjot. Listan voi nähdä myös suoraan hallintapaneelin yläpalkin pudotusvalikosta, jossa lukee "Nyt käytössä: PRODUCTION" silloin, kun ollaan tuotantosivustolla. Teksti muuttuu valitun kehitysympäristön mukaan.

Seravon varjo toimii evästeellä, joten varjolla on aina sama osoite kuin oikeallakin tuotantoympäristöstä löytyvällä sivustolla. Tämä takaa sen, että lisäosien asetukset ja ynnä muut sisällöt sivustolla toimivat oikein. Se on tärkeää, koska osa WordPress-lisäosista lakkaa toimimasta tai toimii väärin, jos sivuston osoite yhtäkkiä muuttuisi joksikin muuksi. Jotta käyttäjälle olisi selkeää, onko näkyvissä tuotantosivusto vai varjo, on hallintapaneelin ylä- ja alapalkeissa tekstit ja punainen varoitusväri, mikäli tarkastellaan varjosivustoa.

Varjossa voit turvallisesti tehdä mitä tahansa kehityskokeiluja ja muutoksia, eivätkä ne näy julkisesti tuotantosivustolla vierailijoille. Kun olet testannut, että muutos tuottaa halutun lopputuloksen, voit tehdä lopulliset muutokset tuotantosivustolle turvallisin mielin. Kehitysvarjosta pääsee takaisin oikealle sivustolle ylä- tai alapalkin linkistä "Poistu". Joissakin tilanteissa on tarpeen päästä käsiksi varjoympäristöön ilman tuotantoon kirjautumista. Tähän on ratkaisuna joko käyttää varjolla omaa verkkotunnusta tai sitten siirtyä suoraan varjoon seuraavanlaisella osoitteella (muokkaa osoitteeseen oikea verkkotunnus ja varjoympäristön id): https://example.com/?seravo_shadow=456def

Varjon resetointi

Jotta varjosivustolla tehtävät muutokset vastaisivat mahdollisimman tarkasti sitä, mitä muutokset tekevät tuotantosivustolle, kannattaa varjo resetoida silloin tällöin, mikä tarkoittaa että tuotannosta kopioidaan uusimmat sisällöt varjoon. Huom! Kaikki varjossa olevat tiedot tuhoutuvat, kun ne ylikirjoitetaan tuoreella kopiolla tuotantoympäristöstä.

Varjon voi resetoida WordPressin hallintapaneelin valikosta Työkalut > Sivuston tila > Varjot.

Miten kehitysympäristö eroaa tuotantoympäristöstä?

Toisin kuin tuotantoympäristöjä, kehitysympäristöjä eli varjoja ei varmuuskopioida automaattisesti. Varmuuskopioita voi kuitenkin tehdä niin halutessaan myös varjoista. Tämä tapahtuu manuaalisesti käyttämällä komentoa wp-backup tai Seravo Pluginilla WordPressin käyttöliittymässä. Katso tarkempi ohje varmuuskopion ottamisesta itse.

Koska automaattisia varmuuskopioita ei ole, suosittelemme että sivuston muokkaaminen ja jatkokehittäminen tehdään muualla. Kehitysympäristöä tulisi siis käyttää testaamiseen, ei muokkausten tallentamiseen. Lue lisää ja tutustu kehittäjäoppaaseemme!

Uudessa varjossa on myös oletuksena päällä debug- eli virheenjäljitysviestit. Voit halutessasi piilottaa nämä viestit muokkaamalla tiedostoa wp-config.php (sijainnissa /data/wordpress/htdocs/wp-config.php) seuraavasti:

/**
* For developers: show verbose debugging output if not in production.
*/
if ( 'production' === getenv('WP_ENV') ) {
define('WP_DEBUG', false);
define('WP_DEBUG_DISPLAY', false);
define('WP_DEBUG_LOG', false);
define('SCRIPT_DEBUG', false);
} else {
define('WP_DEBUG', false);
define('WP_DEBUG_DISPLAY', false);
define('WP_DEBUG_LOG', false);
define('SCRIPT_DEBUG', false);

Huomioithan, että vain koodiin tehdyt muutokset on helppo viedä lokaalista varjoon ja varjosta tuotantoympäristöön, sillä WordPressin tietokantamalli ei tue minkäänlaista automaatiota yksittäisten sisältöjen tai asetusmuutosten kopiontiin tietokannasta toiseen. Varoitus: Mikäli kehitysvarjosta kopioidaan koko WordPressin tietokanta tuotantoon, ylikirjoittuu tuotannon tietokanta ja olennaisia tietoja saattaa kadota.

Lisätietoja kehittäjille

Seravon kehittäjädokumentaatiosta löydät laajemmat tiedot varjoista. Ohjeistus on tarkoitettu koodaajille, ja siinä neuvotaan muun muassa parhaita käytäntöjä Git-versiohallintaan.

Voiko WordPress-sivuston kehittämisessä käyttää halutessaan Vagrant-virtuaalikoneita?

Kyllä. Itse asiassa palvelimella oleva kansio /data/wordpress sisältää valmiiksi Vagrantfile-tiedoston, eli kopioimalla kyseisen hakemiston omalle koneelle ja ajamalla komennon vagrant up saa käynnistettyä Seravon ympäristön kanssa yhteensopivan Vagrant-virtuaalikoneen. Vagrantin käyttö on erityisen hyödyllistä Windows- ja Mac-käyttäjille, jotka saavat sitä kautta virtuaalikoneessa valmiin Linux-ympäristön HTTP-palvelimineen ja tietokantoineen. Lisätietoja Vagrantista Seravon kehittäjädokumentaatiossa ja GitHubissa.