Varmuuskopiot

Seravon WP-palvelussa varmuuskopiot otetaan automaattisesti joka yö ja niitä säilytetään 30 päivää. Varmuuskopiot löytyvät palvelimelta hakemistosta  /data/backups. Sivuston tämänhetkisen varmuuskopiotilanteen saa tarkastettua komennolla wp-backup-status. WordPressin hallintapaneelista varmuuskopioita voi tarkastella sijannista Työkalut -> Varmuuskopiot.

Varmuuskopioista löytyvät kaikki  /data/wordpress kansion alla olevat tiedostot sekä tietokanta eli käytännössä koko WordPress-sivusto varmuuskopioidaan säännöllisesti. Esimerkiksi /tmp -hakemiston alta löytyvät tiedostot tuhotaan tietoturvasyistä säännöllisin väliajoin.

Mikäli halutaan, että jotakin tiedostoa tai kansiota ei varmuuskopioida, voi kyseisen tiedoston tai kansion polun lisätä tiedostoon  /data/backups/exclude.filelist. Tiedostossa käytetään rdiff-backupin syntaksia, eli yksi polku per rivi.

Staging- eli varjoympäristöjen varmuuskopiot

HUOM! Otamme automaattisia varmuuskopioita ainoastaan tuotantosivustoista. Staging-ympäristöjä ei automaattisesti varmuuskopioida, joten sivuston kehittäjän tulee itse huolehtia niiden historian tallessa pitämisestä versionhallinnassa (esim. Git) tai ottaa varmuuskopio manuaalisesti ennen suurempia muutoksia.

Varmuuskopioiden ottaminen itse

Voit ottaa varmuuskopion sivustosta manuaalisesti suoraan WordPressin hallintapaneelissa osiosta  Työkalut -> Varmuuskopiot ja ”Ota uusi varmuuskopio”.

Varmuuskopioinnin voi suorittaa manuaalisesti myös ajamalla palvelimella komennon  wp-backup. Pelkästä tietokannasta voi tehdä varmuuskopion komennolla wp db export.

Sivustosta voi halutessaan ottaa kopion myös omalle tietokoneelle ladattavaksi esimerkiksi All-in-One WP Migration -lisäosalla. Katso tarkempi ohje täältä.

Voinko ottaa varmuuskopioita vaihtoehtoisilla menetelmillä?

Emme suosittele asentamaan omia varmuuskopiointi-lisäosia WordPress sivustollesi, sillä varmuuskopiointi sisältyy jo automaattisesti kaikkiin palvelupaketteihimme. Lue täältä, mitä lisäosia emme suosittele palvelussamme. Sivuston omistajan omat varmuuskopiointiratkaisut kuluttavat tarpeettomasti käytössä olevan palvelupaketin sisältämää levytilaa, kun taas Seravon ottamat varmuuskopiot eivät kuluta sitä. Lisäksi sivuston omistaja on itse vastuussa ottamiensa varmuuskopioiden hallinnoinnista sekä tietojen poistamisesta, jos joku sivuston käyttäjä niin vaatii GDPR:n hengessä. Vähemmän lisäosia tarkoittaa myös vähemmän mahdollisuuksia sivuston hajoamiselle ja pienempää hyökkäyspinta-alaa mahdollisille vihamielisille tahoille.

Mikäli sivustolle kuitenkin halutaan tai vaaditaan rakennettavan myös oma varmuuskopiointiratkaisu, on sekin mahdollista. Tällöin Seravon ottamat varmuuskopiot voidaan esimerkiksi ladata asiakkaan omalla ulkoiselle palvelimelle käyttäen SSH/SFTP yhteyttä.