Kuvien optimointi

Seravon oma plugin tarjoaa WP-palvelun asiakkaille mahdollisuuden optimoida kuvia ilman muita erillisiä lisäosia. Oletuksena kuvien optimointi ei ole käytössä.

Voit parantaa sivustosi suorituskykyä asettamalla kuvien optimoinnin päälle. Optimointi parantaa sivuston toimintaa erityisesti, jos palvelimelta ladataan useita suuria kuvia.

Jos käytät sivustoasi kuvapankkina tai muuhun vastaavaan tarkoitukseen ja on ensiarvoisen tärkeää, ettei kuvia pakata, älä käytä kuvien optimointitoimintoa.

Kuvien optimoinnissa WordPressin mediatiedostot /uploads -hakemistosta käsitellään ja korvataan optimoiduilla versioilla. Optimointi suoritetaan öisin erillisenä ajona. Prosessi suoritetaan jokaiselle kuvalle vain kerran.

Kuvien optimoinnin päälle kytkeminen

Kuvien optimoinnin asetukset löytyvät sivustosi WordPress-hallintapaneelista ja Seravo pluginin asetuksista, valikko Työkalut > Sivuston tila. Ruksita  Optimoi kuvia -valintaruutu ja Tallenna, me hoidamme loput.

Mitä kuvien optimointi tekee?

Kuvien optimointi tekee seuraavat asiat:

  • Pakkaa ja optimoi sivuston jpg- ja png-tiedostot.
  • Rajoittaa erittäin suurten kuvien resoluutiota käyttäjän antamiin raja-arvoihin.

Pakkaus tehdään avoimen lähdekoodin jpegoptim- ja optipng-ohjelmilla. PNG-kuvat käyttävät häviötöntä pakkausta, jossa kuvan laatu ei heikkene kuvatiedoston pakkaamisen yhteydessä. JPG kuvat pakataan pakkaustasolle 90. Tämän lisäksi JPG kuvien pakkaamisessa käytetään tavanomaista JPG pakkausta tehokkaampaa progressiivista pakkaamista, jolla kuvat voidaan esittää vieläkin nopeammin.

Kytkiessäsi kuvien pakkauksen ja optimoinnin päälle asetat rajat kuvien resoluutiolle. Sivuston kuvat pienennetään annettujen rajojen mukaisesti säilyttäen alkuperäinen kuvasuhde. Kuvien pienennys tehdään GraphicsMagick-ohjelmistolla. Valitsemalla sopivat raja-arvot, kuvat pienennetään siten, että kuvan pidempi reuna on enintään suurin sallittu koko. Tälle koolle ei ole ylintä sallittua arvoa, eli voit säilyttää korkearesoluutioisten kuvien resoluution ja optimoida ne vain pakkaamalla. Emme koskaan skaalaa kuvia pienemmäksi kuin 500px kuvan pidempänä reunana.

Muiden palvelimelle talletettujen kuvien optimointi

Jos haluat optimoida muita kuvia verkkosivultasi, voit käyttää komentorivikomentoa wp-optimize-images.

WebP-kuvien käyttöönotto

Sivuston kuvatiedostot voidaan myös muuntaa nopeammin latautuviksi WebP-kuviksi. Tätä varten tarvitaan lisäosa ja HTTP-palvelimelle tehtävä määritys. Tutustu kehittäjäohjeeseemme, mikäli haluat WebP-kuvat käyttöön sivustollasi. Huom! WebP-kuvien käyttöönotto varjoympäristössämme voi johtaa varjon kuvien rikkoutumiseen. Tällöin suosittelemme WebP-kuvien ottamista pois käytöstä varjoympäristön puolella.

Vastasiko tämä kysymykseesi? Kiitos palautteesta. Palautteen lähettämisessä oli ongelma. Yritä uudelleen myöhemmin.